Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Huis kopen: 5 tips waarmee je anderen voor bent

Je hebt op Funda een huis gezien waar álles aan klopt. Helemaal naar je zin. Het staat pas twee dagen te koop en vol verwachting neem je contact op met de makelaar. Wat schetst de verbazing? Er is al een bezichtiging geweest,  meer kapers op de kust dus. Je zult snel moeten handelen.  Hoe zorg je ervoor dat jij bij het volgende huis de eerste in de rij bent? 

Als koper heb je in de huidige woningmarkt nog steeds ruim de keus. Vaak heb je dan ook langer de tijd voor het bezichtigen en onderhandelen. Toch is dit niet altijd het geval. Zeker bij goed geprijsde woningen in perfecte staat. Nu de woningmarkt aantoonbaar aantrekt, stijgt de kans  bovendien dat je niet de enige bent die snel reageert.

Kijk niet alleen op Funda

Funda is de grootste huizensite en toont het aanbod van nagenoeg iedere NVM-makelaar. Toch is het verstandig verder te kijken. Makelaars plaatsen ook op hun eigen website de huizen die ze aanbieden. Dit aanbod is vaak pas iets later zichtbaar op Funda. Zo kan jij er al bij zijn voordat bezoekers van Funda een bezichtiging aanvragen.

Laat je profiel achter bij makelaars

Voordat een huis überhaupt op een website staat, weet de makelaar al zeker een paar dagen dat deze in de verkoop gaat. Zorg ervoor dat de makelaars in de buurt waar je wilt gaan wonen op de hoogte zijn van jouw woonwensen. Als hij een goede match heeft en je belt, heb je op deze manier een voorsprong en meer tijd voor de onderhandeling.

Doe vooraf goed je huiswerk

Ga er toch even goed voor zitten en stel concrete eisen voor jezelf. Wil je bijvoorbeeld een tuin en zo ja, is de omvang daarvan belangrijk? Wil je klussen of betaal je liever iets meer voor een huis dat al helemaal naar je smaak is? Als je dit soort punten goed op een rij hebt, kan je sneller beslissen. Mocht in de praktijk blijken dat geen enkel huis voldoet,  kun je altijd nog overwegen om je eisen bij te stellen.

Flyeractie

Je kunt zelfs de makelaar voor zijn, door te flyeren in de buurt waar je graag wilt wonen. Wellicht wonen daar mensen die in de nabije toekomst verhuisplannen hebben. Jouw interesse komt dan precies op tijd. Uiteraard is deze wat onorthodoxe actie geen garantie voor succes. Ook is het niet bevorderlijk voor je onderhandelingspositie.  

Maak direct werk van een tweede bezichtiging

Bij het kopen van een huis speelt emotie een grote rol. Dat is meteen de grootste valkuil. Het risico bestaat dat je in je enthousiasme een te hoog bod doet. Of nog erger, wanneer pas na aankoop gebreken aan het licht komen. Houd na de eerste bezichtiging rekening met een tweede. Informeer alvast naar de beschikbaarheid van een aankoopmakelaar of kennis die er kijk op heeft.

De makelaar wil voor de verkoper een zo hoog mogelijk bedrag onderhandelen. Het kan zijn dat hij om die reden de interesse in een woning ‘licht overdrijft’. Laat je tijdens het koopproces niet opjagen en maak een weloverwogen keus. Zelfs bij die woning waarbij het liefde op het eerste gezicht is. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Heilbron maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie