Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Open Huizen Dag: 7 tips voor verkopers

Het huis is aan kant gemaakt, de appeltaart gebakken en de afspraak met vrienden verplaatst. Kortom, je bent helemaal klaar voor de komende Open Huizen Dag op 1 oktober. Maar wat als mogelijke kopers daadwerkelijk aanbellen voor een bezichtiging? Waar normaal de makelaar jouw huis aanprijst, is dat nu aan jezelf. Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat kijkers eerder kopers worden.

Opgeruimd staat netjes

Uiteraard doe jij vooraf je best om het huis goed schoon te maken. Denk daarbij ook aan de omgeving. Zonde als er rommel in de tuin ligt of wanneer het in de schuur een bende is. Kleine details die toch invloed kunnen hebben op het beeld dat de mogelijke koper van het huis krijgt. Is de tuin van de buren rommelig en vol in het zicht, vraag ook hen om deze even te ordenen.  

Zorg voor een neutrale aanblik

Smaken verschillen. Zo kan jij het vloerkleed met die tijgerprint mooi vinden, een mogelijke koper kan daar anders over denken. Het zou jammer zijn als dat juist onthouden wordt na de bezichtiging. Ook zaken als beeldjes in de vensterbank of (grote) familiefoto’s geven het huis een persoonlijk karakter. Gezellig voor jou, niet handig bij de verkoop.

Verkoop maar overdrijf niet

Als verkoper ben je uiteraard positief over het huis waar je vanaf wilt. Overstelp de kijkers niet meteen met al je verkooptrucs. Zo is het niet nodig om bij iedere ruimte alle voordelen meerdere keren te benadrukken. Dit komt al snel opdringerig over en blijft bij de kijker toch niet hangen. Vertel liever waarom je er altijd met veel plezier hebt gewoond, maar waarom je nu toch gaat verhuizen. 

Benoem onderhoudszaken

Is het buitenwerk kort geleden geschilderd of zijn er dakpannen vervangen? Noem dergelijke onderhoudszaken altijd. Voor een koper is het fijn om te horen dat hij op die punten de eerste jaren weinig onderhoudskosten hoeft te verwachten. Bovendien straal je hiermee uit goed voor het huis ‘gezorgd’ te hebben. Meld ook eerdere verbouwingen die bijdragen aan de waarde van de woning. Bijvoorbeeld de dakkapel die drie jaar geleden is gerealiseerd.

Wees eerlijk maar zakelijk

Voorzie de kijker van eerlijke informatie over je huis. Mogelijke minpunten hoef je daarentegen ook weer niet breedvoerig te melden. Is bijvoorbeeld de buurt in de afgelopen jaren achteruit gegaan, dan kun je bijvoorbeeld ook zeggen dat ‘de kinderen er altijd met veel plezier buiten hebben gespeeld’. 

Geef een actieve rondleiding

Laat de kijker alle ruimtes in de woning zien en laat hem niet alleen kijken. Sluiten ramen en deuren goed, staat er geen water in de kruipruimte en lopen kranen goed door? Zorgen die je weg kunt nemen door dit meteen samen met de kijker na te lopen. Een actievere houding van jou als verkoper geeft vertrouwen, bovendien zal de mogelijke koper minder snel zelf op onderzoek gaan. 

Maak kaartjes met je contactgegevens

Veel kopers bekijken op de Open Huizen Dag meerdere huizen. Ze zullen daarbij niet elk detail onthouden. Het is voor een potentiële koper handig als je achteraf bereikbaar bent voor eventuele vervolgvragen. Een optie is het meegeven van kaartjes met daarop contactgegevens.  Dat schept ook vertrouwen in jou als verkoper en zo blijf je in beeld. De makelaar kan het contact vervolgens oppakken als de interesse concreter wordt.

Ben je geen verkoper maar ga je juist zelf andere huizen bezichtigen tijdens de Open Huizen Dag? Lees dan ook ons artikel met tips voor kopers

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Heilbron maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie