Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Leegstaand huis? Let op de dekking van je woonverzekeringen!

Staat je huis langere tijd leeg? Dan heeft dat gevolgen voor de dekking van je opstalverzekering en inboedelverzekering. De kans op inbraak, diefstal en andere schades is groter in een onbewoond huis. Daarom zijn niet meer alle gebeurtenissen verzekerd na een lange periode van leegstand. Dit is wat je moet weten.

Vanaf welk moment kun je spreken van leegstand? De definities die verzekeraars hanteren zijn verschillend. Een ongemeubileerd huis valt vaak standaard onder leegstand. Een huis dat drie weken onbewoond is dan weer niet, maar meer dan twee maanden bijvoorbeeld weer wel. Kort gezegd: zoek in je polisvoorwaarden op welke definitie jouw verzekeraar hanteert.

Vier scenario’s van leegstand

Je huis kan om verschillende redenen leegstaan. Meestal gaat het om één van de volgende situaties:

  • Je oude huis nog niet verkocht terwijl je al in een nieuw huis woont.

  • Je nieuwbouwwoning is al wel opgeleverd maar je woont er nog niet.

  • De bewoner is overleden en het huis moet nog verkocht worden.

  • Je bent langere tijd van huis vanwege bijvoorbeeld een wereldreis of een zakentrip.
    Weet je wanneer je weer terug bent, dan kun je proberen met je verzekeraar af te spreken dat de volledige dekking behouden blijft. Vaak gebeurt dat op voorwaarde dat je maatregelen neemt, zoals tijdschakelaars op je verlichting.

Ga je verhuizen? Pas dan op tijd het risicoadres aan van je inboedelverzekering.

Leegstaand huis beperkt verzekerd

Bij leegstand wordt de dekking van je opstalverzekering en inboedelverzekering beperkt. Dat betekent vooral dat je niet meer verzekerd bent tegen schade door diefstal, inbraak of vandalisme. Ook ruitschade en waterschade zijn niet langer gedekt. Oorzaken als brand, blikseminslag, storm en ontploffing blijven nog wel onder de dekking vallen.

Verplicht melden van leegstand

De meeste verzekeringen hebben een leegstandclausule. In dat geval ben je verplicht leegstand vroegtijdig bij je verzekeraar te melden. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je geen vergoeding krijgt als je schade moet claimen.

Laat je je huidige huis binnenkort onbewoond achter? Controleer je woonverzekeringen op de voorwaarden op het gebied van leegstand. Wil je zekerheid over de dekking, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je precies vertellen wat de gevolgen zijn van leegstand op je verzekeringen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Heilbron maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie