Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Registreer snel nog je (landbouw)voertuig zonder keuring

Alle voertuigen die harder kunnen dan zes kilometer per uur en op de openbare weg rijden, moeten vanaf 1 januari 2022 zijn geregistreerd en een kenteken hebben. De registratie en kentekenverplichting geldt voor (land)bouwvoertuigen maar kunnen ook van toepassing zijn op golfkarretjes en quads. Alleen in december kun je nog online je motorvoertuig registreren. Vanaf volgend jaar kan registratie alleen nog maar via een keuring. Dat is lastiger en bovendien duurder.

Misschien denk je, ik kom met mijn trekker of quad nauwelijks op de openbare weg, dus voor mij geldt deze registratie niet. Niets is minder waar volgens de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Zelfs al steek je alleen over om van het ene akker naar de andere te gaan, dan gebruik je de openbare weg. Straks ben je dus in veel situaties strafbaar als het voertuig niet geregistreerd is. In dat geval riskeer je een boete van mogelijk €380.

Voor welke voertuigen geldt de registratieplicht?
De registratie geldt dus voor alle voertuigen die sneller dan 6 kilometer per uur rijden. Uitzondering hierop zijn voertuigen smaller dan 1,3 meter. Het gaat in dat geval vaak om grasmaaiers, veegmachines, sneeuwschuivers en heftrucks. Voorwaarde dan wel dat er geen aanhangwagen gekoppeld is aan bijvoorbeeld de sneeuwschuiver. Voor aanhangwagens die niet harder kunnen dan 25 kilometer per uur, geldt in volgende situaties geen registratieplicht, al moet de aanhangwagen wel een witte kentekenplaat (volgplaat) hebben:

  • Aanhangwagen is in gebruik genomen voor 1 januari 2021
  • De aanhangwagen heeft geen ontheffingsplicht

Keuring verplicht bij registratie na 31 december
In de maand december kun je nog eenvoudig online je (land)bouwvoertuig laten registreren bij de RDW. Vanaf 1 januari 2022 gaat de registratie gepaard met een keuring. Je bent dan ook fors duurder uit. Nu kun je het voertuig nog laten registreren voor €18, in januari wordt dat minstens €140. In een enkel geval moet je ook nu al een keuring doen, dat geldt voor volgende voertuigen die na 31 december 2020 in gebruik zijn genomen:

  • Land- en bosbouwtrekkers
  • Land- of bosbouwaanhangwagens
  • Verwisselbare getrokken machines.

In 2025 kentekenplicht voor geregistreerde voertuigen
Bij de registratie van het voertuig het belangrijk om ook direct te controleren of er een kentekenplaat nodig is. Nu is dat nodig voor voertuigen die harder kunnen dan 25 kilometer per uur. Vanaf 2025 moeten alle geregistreerde voertuigen een kentekenplaat hebben. Vergeet na het aanvragen van een kenteken niet je verzekeraar op de hoogte te stellen. Voertuigen met kentekenplaat hebben namelijk een WA-verzekeringsplicht.

Heb jij nog voertuigen staan nog niet geregistreerd zijn? Onderneem dan nu nog actie door het voertuig online te registreren. Twijfel je of de registratie verplicht is. Via de site van het RDW kan dit je met behulp van een vragenlijst vaststellen. Hier vindt je meer informatie over het registreren zelf.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Heilbron maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie