Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Tot 2024 schenken voor een woning met de jubelton

Voor de jubelton is geen plek meer in de plannen van het nieuwe kabinet. Hiermee komt een eind aan de fiscaal vriendelijke schenking aan jonge woningkopers. Toch is het niet nodig om meteen de noodklok te luiden. We zetten de mogelijkheden op een rij die je nu en in de komende jaren hebt. 

De jubelton wordt in 2024 afgeschaft, zo blijkt uit de budgettaire bijlage van het coalitieakkoord. In tegenstelling tot wat in veel andere media wordt gecommuniceerd, heb je nog de tijd om er gebruik van te maken. Bovendien zijn er ook nu al diverse mogelijkheden om je kinderen te ondersteunen voor later.

Jubelton maximaal €106.671 in 2022
Bij de jubelton mag je in 2022 €106.671 schenken zonder dat er belasting verschuldigd is over de schenking. Voorwaarde is wel dat dit bedrag grotendeels gebruikt wordt voor de eigen woning. Daarnaast moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. In dit vorige artikel lees je meer over de voorwaarden.

Deel vrij besteedbaar
Zonder de jubelton kan je jouw kinderen ook financieel bijstaan. Ieder jaar mag je namelijk standaard een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Bij kinderen gaat het in 2022 om € 27.231. Ontvang je van je ouders de jubelton? Dan kunnen zij daar bovenop ook niet nog eens de jaarlijkse vrijstelling en eenmalige verhoogde vrijstelling geven.

Wel mag je € 27.231 voor iets anders gebruiken dan de eigen woning. Dit is namelijk de eenmalige verhoogde vrijstelling die toch al zou gelden. Krijg je naast de schenking van je ouders nog financiële steun van bijvoorbeeld je oom of tante, dan wordt die los gezien van de jubelton.

Schenken jubelton in gedeeltes
Een schenking van €106.671 in één jaar is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt de jubelton ook gespreid over drie jaar te schenken. Zo kan je bijvoorbeeld nu €30.000 schenken en de rest uitspreiden tot en met 2024. De ontvanger moet dan wel de vrijstelling van de jubelton aanvragen in de aangifte schenkbelasting. Deze aangifte geldt voor alle jaren waarin je een deel ontvangt. Voorwaarde is dat de ontvanger - of diens partner - ook na twee jaar na de eerste schenking onder de veertig jaar moet zijn.

Hypotheek verhogen voor schenking
Zelfs zonder veel eigen spaargeld zijn er toch mogelijkheden om je zoon of dochter een financiële zet in de rug te geven. Een optie is het verhogen van je eigen hypotheek, om zo geld vrij te maken. Heb je overwaarde op je eigen woning. In die situatie kan je mogelijk de overwaarde verzilveren en dit schenken aan je kinderen. Zelf hoeft je dit met de huidige rentes weinig te kosten en het is een goede bestemming voor geld dat anders vast blijft zitten in stenen.

Het overmaken van een schenking zelf is zo gedaan. Het in de gaten houden van alle fiscale regels is vaak lastiger. Wil je weten hoe je jouw kinderen aan een woning kan helpen? Onze adviseurs helpen je hier graag mee. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Heilbron maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie