Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Camper blijft populair: ga wel goed verzekerd op pad

Covid heeft nog steeds invloed op ons vakantiegedrag. Op reis per camper is een goed alternatief voor verre vakanties per vliegtuig. Bovendien heb je jouw eigen privé sanitair voorhanden. Dreigt code oranje of rood in een land, dan verkas je naar een andere omgeving. Vergeet echter de verzekering niet voor je met de camper op pad gaat.

De verkoop van nieuwe campers is in 2021 gestegen naar een record van 3.097 exemplaren. Dat is 28,3 procent meer dan het voorgaande jaar, zo blijkt uit cijfers van BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Ook tweedehands campers waren niet aan te slepen, met een recordverkoop van ruim 17.000 camper occasions. De caravan, het doorgaans goedkopere alternatief, was ook populair. Daar werden er ruim 8.000 nieuw van verkocht en wisselden ruim 52.609 tweedehands caravans van eigenaar.

Camper verzekeren is verplicht
Als je met de camper er op uit trekt, moet je in elk geval een WA-verzekering hebben. Een camper valt namelijk onder de categorie motorrijtuigen. De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) stelt een verzekering verplicht. Net als bij een WA-verzekering voor je auto kun je bij een camper kiezen tussen drie verschillende dekkingen:

  • WA-verzekering waarbij alleen schade is gedekt die je toebrengt aan anderen
  • De WA+ (beperkt casco) waarbij schade aan andere en aan je eigen camper is gedekt. Denk bijvoorbeeld aan schade bij brand, diefstal of natuurgeweld.
  • Allrisk waarbij je voor de meeste schades gedekt bent. Denk naast het bovenstaande ook bijvoorbeeld aan schade aan de inventaris en aanrijdingsschade als jij verantwoordelijk bent.

De hoogte van de premie tussen een WA en allrisk dekking verschillen fors. Doorgaans wordt alleen voor Allrisk gekozen als de camper vrij nieuw is. Heb je goedkope tweedehands model op de kop getikt? Dan ligt WA+ of alleen WA meer voor de hand.

Tips bij het kiezen van een camperverzekering
De premie van een camperverzekering is niet alleen afhankelijk van de dekking. Zo telt bijvoorbeeld de waarde van de camper, het type, gewicht en bouwjaar. Verder zijn ook de voorwaarden van de verzekering van belang voor de premie. Hoe uitgebreider de voorwaarden, des te hoger de premie. Dit zijn enkele zaken waarop je kunt letten bij het uitkiezen van een passende verzekering voor jouw camper:

  • Is er sprake van werelddekking of alleen dekking binnen Europa?
  • Is er sprake van een eigen risico en hoeveel is deze?
  • Is er beperking op hoeveel je jaarlijks met de camper mag rijden?
  • Hoelang mag je aaneengesloten in het buitenland verblijven met de camper?
  • Is er sprake van nieuwwaarde, aanschafwaarde of dagwaarde bij total loss?
  • Is de inboedel van de camper ook verzekerd?
  • Hoe is de (pech)hulpverlening geregeld in het binnen- én buitenland?

Caravan verzekeren eigen keus
In tegenstelling tot een camper hoef je een caravan niet verplicht te verzekeren. Wanneer je met de caravan de weg op gaat, is deze gekoppeld aan je auto en valt deze onder de WA-verzekering. Staat je caravan op de camping en je brengt iemand met de caravan schade toe, dan valt dit onder een aansprakelijkheidsverzekering. Toch kan het verstandig zijn om je caravan te verzekeren met een speciale caravanverzekering. Afhankelijk van de voorwaarden is bijvoorbeeld de schade als gevolg van een storm, hagelbui of diefstal gedekt.

Ga je komende zomer de hort op met je camper? Vergeet de verplichte WA-verzekering niet. Heb jij nog wel wat spaargeld om de schade aan je camper of caravan op te vangen, dan is een uitgebreide verzekering misschien niet nodig. Je kunt het risico op kosten bij schade terugbrengen met een uitgebreidere camperverzekering of caravanverzekering.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Heilbron maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie