Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Boete voor (land)bouwvoertuig zonder kenteken uitgesteld

Sinds 1 januari van dit jaar moeten alle (land)bouwvoertuigen, die harder dan zes kilometer per uur kunnen, een kenteken hebben. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW ontdekten dat er grofweg 700.000 voertuigen nog niet zijn aangemeld in het kentekenregister. Om problemen te voorkomen geldt er een coulance regeling tot 1 juli 2022. 

Voertuigeigenaren konden tot 1 januari 2022 zonder RDW-keuring online een kenteken aanvragen. Doordat pas eind van het jaar actie werd ondernomen, konden niet alle aanvragen op tijd worden afgehandeld. Uit coulance worden er tot 1 juli 2022 geen boetes uitgedeeld als je zonder kenteken rijdt met je (land)bouwvoertuig. Een boete op rondrijden zonder geregistreerd kenteken ligt rond de €380.

Registratie geldt voor meer voertuigen dan je denkt
De kentekenregistratie geldt voor meer voertuigen dan je op het eerste zicht denkt. Het geldt voor voertuigen die sneller dan 6 kilometer per uur kunnen rijden en minstens 1,3 meter breed zijn. Ook wanneer je niet of nauwelijks op de openbare weg komt, is de registratie verplicht. In dit artikel lees je meer over de kentekenregistratie en welke uitzonderingen er mogelijk gelden.

Registervergelijking gebeurt pas in 2023
Wanneer er een kenteken op je naam staat, moet je dat voertuig ook minimaal WA-verzekeren. Eenmaal verzekerd wordt het voertuig opgenomen in het WAM-register. WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen. Omdat veel (land)bouwvoertuigen nog geen kenteken hebben of nog niet WAM geregistreerd staan, heeft het RDW en het Openbaar Ministerie besloten de registerchecks voor deze voertuigen uit te stellen tot 1 januari 2023.

Wel verzekeringsplichtig
Ondanks dat het RDW nog niet actief controleert of je landbouwvoertuig verzekerd is, ben je wel verzekeringsplichtig. Regel dan ook zo snel mogelijk je verzekering. Vanaf half 2022 gaat het RDW waarschuwingsbrieven sturen naar eigenaren waarvan het voertuig nog niet in het WAM-register is opgenomen. Is het voertuig in 2023 nog steeds niet opgenomen? Dan riskeer je een boete van €400.

Sinds begin dit jaar is het niet meer mogelijk om online een kenteken aan te vragen. Het voertuig moet nu eerst gekeurd worden. Onderneem snel actie als je dat nog niet gedaan hebt. Onze adviseurs kunnen je helpen bij het uitzoeken van een geschikte verplichte verzekering.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Heilbron maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie