Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Lagere maandlasten door extra aflossen hypotheek?

Ondanks de stijgende rente ontvang je nog steeds een magere vergoeding over je spaargeld. Sterker nog, de kans is groot dat jouw bank helemaal geen spaarrente biedt. Dit maakt extra aflossen op je hypotheek extra interessant. Als je extra aflost, betaal je minder rente en aflossing en daardoor dalen je maandlasten. Bovendien kan je recht hebben op een lagere risicoklasse, waardoor jouw hypotheekrente daalt. 

Door de aflossing daalt het risico van je hypotheek. Is de hoogte van je hypotheek bijvoorbeeld minder dan negentig procent van de waarde van je woning, dan ga je mogelijk minder hypotheekrente betalen. Daardoor wordt de hypotheekschuld lager en betaal je minder rente.

Wil je kijken wat er voor jou mogelijk is? Neem dan even contact met ons op via het onderstaande formulier. De voorwaarden en risicoklassen van deze renteopslag verschillen namelijk per geldverstrekker. Heb je een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan geldt de renteopslag niet.

Aflossen hypotheek en de bijleenregeling
Wil je een ander huis kopen en heb je overwaarde op je huidige woning, dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Dit betekent dat je de overwaarde moet gebruiken voor de aankoop of verbetering van de nieuwe woning. Daarnaast is het verstandig om altijd geld achter de hand te houden als buffer om financiële tegenvallers op te vangen.

Aandachtspunten bij extra aflossen hypotheek
Extra aflossen op de hypotheek heeft verschillende voordelen die vaak gunstig uitpakken voor je maandlasten. Er is ook een keerzijde. De hypotheekrenteaftrek voor het belastbaar inkomen in box 1 is lager. Hierdoor moet je mogelijk meer belasting betalen nadat je extra hebt afgelost op je hypotheek.

Extra aflossen kan ook invloed hebben op de hoogte van eventuele toeslagen of de voorlopige belastingteruggave. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed te kijken wat de gevolgen zijn van extra aflossen op je hypotheek.

Controleer de voorwaarden van de geldverstrekker
Over het algemeen heb je bij geldverstrekkers vrij veel ruimte om extra af te lossen. Controleer wel vooraf welke regels de bank hanteert waar jouw hypotheek is ondergebracht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je 10 tot 20 procent van je oorspronkelijke hypotheekschuld boetevrij af mag lossen. In die situatie betaal je een vergoeding als je meer aflost. Een dergelijke vergoeding geldt alleen als je aflost op een hypotheek met een vaste rente.

Extra aflossen minder gunstig met spaarhypotheek
Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan is het minder interessant om extra af te lossen. Bij deze hypotheekvorm kun je wel extra geld storten in de polis of op de bankrekening. Omdat het hier gaat om een uitzonderlijke situatie is het altijd goed om eerst advies in te winnen voordat je actie onderneemt.

Overweeg je om extra af te lossen op de hypotheek? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Heilbron maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie