Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Voordelen zakelijk motorrijden

Als ondernemer maak je vaak de nodige kilometers. Hiervoor kun je een auto op de zaak zetten, maar ook een motor. Zo hoef je niet achter aan te sluiten in de file en kan je in veel gevallen goedkoper of zelfs gratis parkeren. Daarnaast is de bijtelling maar een fractie in vergelijking met een zakelijke auto. Een motor van de zaak is wat dat betreft een goed alternatief voor de auto. 

Een motor heeft ten opzichte van een auto verschillende voordelen. Zo mag je motor gewoon op de stoep parkeren, zolang andere gebruikers hier geen last van hebben. Er moet bijvoorbeeld voldoende plek over zijn voor mensen in een scootmobiel of voetgangers met kinderwagens. Daarnaast is het toegestaan om in files tussen de langzaam rijdende auto’s door te rijden. Het snelheidsverschil mag echter niet meer zijn dan 10 km/u.

Kosten van de motor aftrekbaar
Net als bij een auto van de zaak zijn de kosten van een motor aftrekbaar bij de belastingaangifte. Voorwaarde is wel dat je de motor echt bedrijfsmatig nodig hebt en deze minimaal 10% zakelijk gebruikt. Dit laatste moet je ook kunnen aantonen met een rittenregistratie. In veel gevallen kun je de btw over de aanschafkosten terugvragen. Enkele aftrekposten waar je gebruik van kunt maken zijn:

  • Motorrijtuigenbelasting
  • Kosten voor de verzekering
  • Onderhoud en reparatie
  • Parkeren, tol, veerboten, wasstraat
  • Noodzakelijke accessoires (denk hierbij aan motorhelm, laarzen, motorkleding)

In tegenstelling tot auto’s zijn motoren niet uitgesloten van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Mogelijk kun jij hier dus ook gebruik van maken. De aftrek bedraagt maximaal 28% van de aanschafwaarde. Let op: wanneer je btw kunt aftrekken moet je de aanschafwaarde minus de btw opgeven.

Gunstigere berekening bijtelling
Wanneer je een auto van de zaak ook privé gebruikt, moet je in veel gevallen bijtelling betalen. Dit geldt pas wanneer je privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt. De bijtelling bedraagt 22 procent van de cataloguswaarde van de auto. Dit bedrag kan dus flink oplopen. De berekening van de bijtelling voor een motor is anders.

Voor de motor geldt officieel geen bijtelling maar een privécorrectie. Je betaalt namelijk de werkelijke kosten van het privé gebruik. Dit deel moet je bij de belastingdienst opgeven als privé-voordeel. Het is aan te raden om hiervoor een kilometeradministratie bij te houden, al is dat niet verplicht. Bij afwezigheid van een kilometeradministratie moet van een redelijke schatting worden uitgegaan. In de praktijk blijkt dat de ‘bijtelling’ van een motor een fractie is ten opzichte van een auto.

Motor kun je ook zakelijk verzekeren
Wanneer je een zakelijke motor wilt verzekeren, is het goed om te kijken wat het beste bij jouw situatie past. Vaak is het niet verstandig een particuliere motorverzekering af te sluiten omdat zakelijke ritten dan doorgaans niet verzekerd zijn. Wat betreft de dekking heb je de keuze uit een WA, WA+ en allrisk motorverzekering, net als bij de autoversie.

Een standaard zakelijke motorverzekering kun je uitbreiden met aanvullende opties. Denk hierbij aan opzittende verzekering, rechtsbijstand voor verkeerssituaties en extra pechhulp. Gaat het om maaltijdbezorging of koeriersdiensten? Die zijn uitgesloten van dekking bij de gemiddelde motorverzekering.

Heb je een motor en gebruik je die ook voor zakelijke doeleinden? Ga na in hoeverre het zinvol is om deze zakelijk te verzekeren. Onze adviseurs kunnen je hierover adviseren. Vul hiervoor het vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Heilbron maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie