Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

De risico’s van bieden boven de vraagprijs

Overbieden op een woning is nog steeds meer regel dan uitzondering. Uit de laatste kwartaalrapportage van de NVM blijkt dat 79% van de woningen boven de vraagprijs is verkocht. Soms kan je niet anders als je andere kopers wilt aftroeven. Laat je zelf echter niet gek maken. Overbieden is niet zonder risico, zeker nu de rente stijgt. Zorg dat je vooraf weet hoe ver je verantwoord kunt gaan in een biedingenstrijd.

Op dit moment worden veel woningen voor een relatief scherpe prijs aangeboden, om zo overbieden uit te lokken. Logisch dus dat veel woningen boven de vraagprijs wordt verkocht. Biedingen onder de vraagprijs worden soms zelfs niet in behandeling genomen. Dat gebeurt vooral bij woningen die met een bieden-vanaf-prijs worden aangeboden.

Woningwaarde is leidend bij krijgen van hypotheek
Sinds 2018 mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Voordat je een hypotheek kunt afsluiten, wordt de waarde van de woning door een taxateur bepaald. De getaxeerde waarde is meteen ook het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor de woning, met 6 procent extra als je duurzame maatregelen doorvoert. Uiteraard moet ook je inkomen toereikend zijn om zoveel te kunnen lenen.

Meer eigen geld nodig bij overbieden op woning
Bij een hoger bod dan de woningwaarde heb je meer eigen geld nodig om de woning te financieren. Een voorbeeld:

Paul en Ageeth hebben een woning op het oog met een bieden-vanaf-prijs van €350.000. Ze zijn erg enthousiast en bieden €400.000, wat het hoogste bod blijkt te zijn. Uit het taxatierapport blijkt dat de woning €375.000 waard is. Zij kunnen dus maximaal een hypotheek krijgen van €375.000. Dit betekent dat Paul en Ageeth dus €25.000 uit eigen zak moeten betalen. Dit staat nog los van de kosten koper. Dat is gemiddeld 6% van de koopsom. Ze hebben dus bijna €50.000 eigen geld nodig voor de aankoop van de woning.

Bij overbieden staat woning direct ‘onder water’
Wanneer de koopprijs hoger is dan de getaxeerde woningwaarde, staat deze bij aankoop al onder water. In dat geval loop je het risico op een restschuld bij verkoop. Nu lijkt dat nog onwerkelijk door de stijgende prijzen. Met de kredietcrisis nog in het geheugen weten we dat ook de huizenprijs fors kan dalen. Een huis dat bij aankoop al onder water staat, start dan met een lastig te achterhalen achterstand.


Tips bij het (over)bieden op een woning
Serieus bieden is een vereiste in deze verkopersmarkt. Begin je te laag, dan loop je het risico dat de verkoper je niet serieus neemt. Neem echter geen onverantwoorde risico’s en denk na over de volgende zaken:

  • Zorg dat je inzicht hebt in jouw financiële situatie. Zo weet je hoeveel je op basis van jouw inkomen maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Zeker nu de rente fors is gestegen, is de kans groot dat je minder kunt lenen dan een half jaar terug. Check ook hoeveel je zelf kunt bijdragen.
  • Schat de woningwaarde in. Kijk bijvoorbeeld naar de recent verkochte woningen in de buurt. Een aankoopmakelaar heeft hier vaak goed zicht op. Met een goede inschatting kun je bepalen hoeveel je maximaal kunt bieden, in combinatie met je spaargeld en maximale hypotheek.
  • Bedenk wat de woning voor jou maximaal waard is en ga niet over dat bedrag heen. Misschien vind jij een woning maximaal €375.000 waard, maar iemand anders kan dat anders zien. Door voor jezelf een grens te trekken, voorkom je dat je spijt krijgt als je jezelf mee laat slepen in de biedingsstrijd.
  • Geld is niet je enige troef, denk ook aan de voorwaarden. Kijk welke wensen de verkoper bijvoorbeeld heeft rond de overdracht en pas je bod hierop aan.

Overbieden hoeft zeker niet altijd een probleem te zijn. Bijvoorbeeld als je veel spaargeld hebt of wanneer je jouw ‘oude’ woning verkoopt met overwaarde. Toch is het goed om je bewust te zijn van de risico’s. Onze adviseurs kunnen je adviseren over verantwoord (over)bieden in jouw situatie. Laat hiervoor vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Heilbron maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie