Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Prijs woning bijna verdubbeld in 10 jaar. Daling in zicht?

Afkoeling of niet, op jaarbasis zijn de huizenprijzen in april weer fors gestegen. De gemiddelde bestaande koopwoning was afgelopen april 19,7% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kijken we naar de huidige marktsituatie, dan lijkt er wel sprake te zijn van een stabilisering. 

De cijfers van het CBS lijken haaks te staan op die van makelaarsvereniging NVM. Het makelaarscollectief rapporteerde onlangs namelijk een lichte prijsdaling ten opzichte van een kwartaal eerder. Het verschil heeft vooral te maken met een verschillende manier van meten, wat de NVM-cijfers actueler maakt. Voordeel van de CBS-cijfers is dat er ook huizen meegenomen worden die niet door NVM-makelaars verkocht worden.

Stabilisering woningprijs
Sinds halverwege de coronacrisis zijn de prijzen van bestaande woningen op jaarbasis geëxplodeerd. In januari van dit jaar bereikte de stijging de top en betaalde je 21,1% meer voor een bestaande woning dan in dezelfde maand 2021. Toch lijkt er aan de stijgende trend een einde te komen. In februari en april zwakte de prijsstijging af, deze lijkt nu te stabiliseren rond de 19,7%.

Prijs woning bijna verdubbeld in 10 jaar
In vergelijking met het dieptepunt van de kredietcrisis (juni 2013) liggen de prijzen in april maar liefst 96% hoger. Zo werd in april gemiddeld €429.020 betaald. Een jaar eerder was je nog €66.495 minder bij de gemiddelde woningkoop. Begin van het jaar lagen de prijzen nog hoger, met een gemiddelde verkoopprijs van €434.886.

Aantal woningverkopen daalt verder
In april zijn er 15.972 woningen van eigenaar gewisseld. Dat is bijna 16 procent minder dan in april vorig jaar. Ook voorgaande maanden werden er beduidend minder woningen verkocht. De daling wordt vooral veroorzaakt door het aanhoudend krappe aanbod aan koopwoningen.

Wat gaat de woningprijs doen?
Aan de ene kant wordt er relatief weinig gebouwd en is het aanbod aan beschikbare koopwoningen nog steeds laag. Dat houdt een hoge prijs in stand. Anderzijds is de hypotheekrente fors gestegen in de afgelopen periode, net als de inflatie. Bij hogere rentes daalt het bedrag dat kopers kunnen besteden aan een eigen woning, los van eventuele overwaarde of eigen spaargeld. Dit heeft, zeker bij een verdere rentestijging, vroeg of laat een dalend effect op de woningprijs.

Hetzelfde geldt voor het vertrouwen dat woningkopers hebben in hun eigen financiële situatie. Dit vertrouwen is in de afgelopen weken afgenomen. Kopers zullen minder snel maximaal (over)bieden als ze hun financiële situatie minder rooskleurig inzien.

Ben je zelf op zoek naar een huis en wil je weten wat jij maximaal kunt bieden? Onze ervaren adviseurs brengen dit graag voor je in kaart. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Heilbron maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie