Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheek meeverhuizen om hoge hypotheekrente te ontlopen

Veel woningeigenaren nemen bij het verhuizen hun huidige hypotheek mee. Zo ontlopen ze de sterk omhoog geschoten hypotheekrente. Het voordeel in maandlasten kan fors oplopen. Toch is het meeverhuizen van je hypotheek niet altijd de beste optie. 

Sinds begin van het jaar is de hypotheekrente ruim 2 procent gestegen. Loopt jouw hypotheek bijvoorbeeld nog 10 jaar en betaal je 1,5% rente over een bedrag van €200.000? Bij een nieuwe rentevast periode van 10 jaar bedraagt de hypotheekrente 3,5 nu procent. Per jaar is dit een verschil van € 4.000. Je kunt in deze situatie dus flink op je woonlasten besparen door je hypotheek mee te verhuizen.

De rente staat nu ongeveer even hoog als in 2015. Voor mensen die na dit jaar een woning hebben gekocht, is het meenemen van de hypotheek mogelijk interessant. Gaat het om een hypotheek van voor die tijd, dan hangt het vooral af van de rente die destijds is vastgelegd.

Hypotheek ook getoetst bij meenemen hypotheek
Het meeverhuizen van je hypotheek kan alleen als dit is opgenomen in de hypotheekvoorwaarden. Daarnaast kun je niet altijd je hypotheek meenemen. Deze is namelijk gekoppeld aan je oude woning. De geldverstrekker ziet het meenemen van je hypotheek als een nieuwe aanvraag. Om die reden wordt opnieuw getoets of je de hypotheeklasten nog kunt dragen. Ofwel, het moet passen bij je huidige financiële situatie.

Hypotheekrente blijft niet automatisch hetzelfde
Het meeverhuizen van je hypotheek betekent niet automatisch dat de hypotheekrente hetzelfde blijft. De hoogte van de rente is onder andere afhankelijk van de waarde van jouw woning en je hypotheek. Door de verhuizing verschuift deze verhouding. Wanneer het hypotheekbedrag dichter bij de woningwaarde komt te liggen, gaat de rente mogelijk omhoog en vice versa.

Je hypotheek meenemen en Nationale Hypotheek Garantie
In veel gevallen kun je ook jouw hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) meenemen. Wel moet de prijs van de nieuwe woning onder de NHG-grens blijven. Het meenemen van NHG kan alleen niet letterlijk, de garantie is namelijk gebonden aan de woning. Bij de verkoop vervalt de aanspraak erop. Bij de koop van de nieuwe woning kan je de NHG weer opnieuw afsluiten. In dat geval moet je wel opnieuw een vergoeding (borgtochtprovisie) betalen.

Het recht op NHG vervalt als je nieuwe woning meer dan € 355.000 kost. Bij de meeste geldverstrekkers kun je ook dan je NHG-hypotheek meenemen. Wel kan je geen aanspraak maken op het vangnet van NHG en vervalt de korting op de hypotheekrente.

Soms tweede hypotheek nodig
Afgelopen jaren zijn de woningprijzen de pan uitgerezen. Grote kans dat het aankoopbedrag van je nieuwe woning hoger ligt dan je huidige hypotheek. Wanneer je geen spaargeld of overwaarde hebt om dat bedrag te overbruggen, zul je een tweede hypotheek moeten afsluiten. Dit kan vaak alleen bij je huidige geldverstrekker en tegen de actuele (hogere) hypotheekrente.

Wanneer je hypotheek niet mee verhuizen?
Het meenemen van je hypotheek is niet altijd de beste optie. Bijvoorbeeld als je huidige geldverstrekker een hogere rente rekent voor je tweede hypotheek, kan het soms beter zijn om de hele hypotheek af te sluiten bij een andere geldverstrekker. Check daarnaast ook of de rente niet boven de actuele rente uitkomt als de verhouding tussen woningwaarde en hypotheek wijzigt.

Met het meeverhuizen van je hypotheek kan je mooi de sterk gestegen hypotheekrente ontlopen. Toch is het niet altijd voordelig. Wil je meer weten over de mogelijkheden in jouw situatie? Vul vrijblijvend het onderstaande formulier in en je hoort snel van ons.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Heilbron maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie