Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Prinsjesdag 2022: overzicht maatregelen

Prinsjesdag was in de afgelopen jaren vooral een formaliteit. Dit jaar is het wel anders. Hoge energietarieven en dure boodschappen hollen de koopkracht uit. Een pakket aan maatregelen moet de pijn te verzachten. We zetten de belangrijkste besluiten van Prinsjesdag 2022 voor je op een rij.

Maximumtarief voor gas en elektriciteit
De overheid gaat huishoudens ondersteunen door volgend jaar een maximale gasprijs in te stellen. Het plan is als volgt. Je betaalt vanaf januari 2023 maximaal de gasprijs van afgelopen januari. Het resterende deel van de rekening legt de energiemaatschappij bij de overheid neer. Er geldt wel een beperking. Verbruik je meer gas dan een gemiddeld, dan betaal je voor het merendeel wel de actuele gasprijs. Daarbij gaat de overheid uit van 1200 m3 gas en 2400 kWh elektriciteit per jaar.

Wat betreft de gasprijs overweegt de overheid een plafond van € 1,50 per m3, waar nu € 4 en hoger geen uitzondering is. Een kWh aan elektra zou maximaal 70 cent gaan kosten bij gemiddeld gebruik. Ieder huishouden profiteert in principe evenveel van het prijsplafond, aangezien er niet naar het inkomen wordt gekeken. Woon je in een minder geïsoleerde woning en is je gasverbruik hoger dan gemiddeld? In die situatie kan je alsnog te maken krijgen met relatief hoge energiekosten. Hetzelfde geldt als je een relatief groot huis hebt en om die reden meer dan gemiddeld verstookt.

Wil jij jouw woning verduurzamen en ben je benieuwd wat je hiervoor verantwoord kunt lenen? We voorzien je graag van deskundig advies over het financieren van verduurzaming. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier onderaan de pagina. 

Verlaging energiebelasting
De belasting op energie wordt stevig verlaagd tot in ieder geval juni 2023. Op die manier hoopt het kabinet huishoudens zo gericht mogelijk te ontlasten.

Verhoging toeslagen
Volgend jaar wordt de zorgtoeslag eenmalig verhoogd met maximaal € 412. Het kindgebonden budget wordt ook verhoogd. Zo wordt onder andere het bedrag voor het derde of vierde kind gelijk aan het bedrag van het tweede kind. Verder wordt structureel de huurtoeslag verhoogd met € 16,94 per maand.

Belasting vermogen stijgt
De belasting op vermogen stijgt komende jaren met stappen van 1 procent van 31 naar 34 procent in 2025. Deze belasting betaal je over zaken als spaargeld, aandelen en andere investeringen. Vanaf 2026 wordt er waarschijnlijk overgestapt op een nieuw belastingstelsel in box 3.

Belastingvrije drempel omhoog
Dit jaar bedraagt het heffingsvrij vermogen € 50.650 per persoon. Heb je meer vermogen, dan betaal je daarover vermogensbelasting. In 2023 stijgt de belastingvrije drempel naar € 57.000.

Wijzigingen overdrachtsbelasting tweede woning
Koop je een woning waar je niet zelf in gaat wonen, dan betaal je op dit moment 8 procent overdrachtsbelasting. Volgend jaar stijgt dit tarief naar 10,4 procent. Hiermee wordt de drempel voor investeerders in woningen groter.

Starters onder de 35 zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting van bij het kopen van hun eerste woning. De waarde van de woning mag nu maximaal 4 ton bedragen om aanspraak op deze vrijstelling te maken. Volgend jaar stijgt dit bedrag naar € 440.000.

Zorgverzekering € 10 per maand duurder
Naar verwachting stijgt de gemiddelde zorgpremie in 2023 met € 10 per maand. Kanttekening is dat het een voorlopige en mogelijk optimistische inschatting is. Uiteindelijk bepalen zorgverzekeraars uiterlijk 12 november hun tarieven. Het eigen risico blijft ook volgend jaar € 385.

Belastingkorting op benzine en diesel
Afgelopen april is de accijns op benzine en diesel verlaagt. Dit scheelt respectievelijk 17 en 11 cent per liter. Tot juli volgend jaar blijft deze korting van kracht. Daarna wordt deze accijnsverlaging langzaam afgebouwd.

Minimumloon stijgt
Per 2023 stijgt het minimumloon 10 procent. De bijstand en AOW gaan met hetzelfde percentage omhoog. Een relatief grote koopkrachtverbetering voor de groep die er recht op heeft.

Hogere basisbeurs uitwonende studenten
Uitwonende studenten kunnen volgend rekenen op een hogere studiebeurs, ter compensatie van de hoge inflatie. Het eerdere uitgangspunt van het kabinet was € 280 per maand. Hier komt € 165 bij als extra.

Het kabinet heeft net voor Prinsjesdag 2022 alsnog besloten om huishoudens te compenseren voor de hoge energieprijzen. De exacte invulling en regels zullen in de komende tijd verder ingevuld worden. Het belang van woningverduurzaming wordt op Prinsjesdag nogmaals onderstreept.

Wil jij jouw woning ook verduurzamen en heb je vragen over de financiering? Onze adviseurs kijken graag met je naar de mogelijkheden. Laat hiervoor vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Heilbron maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie